NUMĂRAREA RÂNDURILOR ÎN PEYOTE

Atunci când doriţi să puneţi în practică un model peyote gata făcut sau când vă desenaţi singuri unul (vezi în josul postării), este foarte important de ştiut următorul lucru: când numărăm rândurile, primul rând este considerat drept două. Al doilea rând lucrat este socotit drept rândul numărul 3.
Indiferent de tipul de peyote, numărarea rândurilor se face la fel.

Ne folosim de aceleaşi figuri pe care le-am folosit şi la flat peyote cu număr par de mărgele, pentru a ilustra modalitatea de numărare a rândurilor.




























Mărgelele de la 1 la 6 par iniţial a fi un singur rând dar, în momentul în care schimbăm sensul de lucru şi adăugăm mărgele noi, ele nu vor mai sta perfect aliniate una peste alta, ci de vor aşeza una lângă alta, pe orizontală. Acest fapt face ca mărgelele 2, 4 şi 6 să fie rândul 1, iar mărgelele nr. 5, 3 şi 1 să fie considerate rândul numărul 2.
Mărgelele 7, 8 şi 9 formează rândul 3.


Propriile modele vi le puteţi crea cu ajutorul unor softuri speciale, de exemplu BeadTool (trebuie descărcat local) sau WebBeader (se lucrează on-line) sunt free. Cele contra cost sunt infinit mai bune, oferă mult mai multe posibilităţi. Sau puteţi desena clasic, cu creioane colorate şi hârtie cu model special. Aceasta se poate descărca de pe site-ul meu, în format pdf şi apoi lista. Hârtia se numeşte graph paper şi diferă, în funcţie de model (peyote, two drop peyote, right angle weave, etc.).

Pentru exemplificare, eu am construit un model simplu, vizibil în figura 3.