Cum cautam in Google

Oscilez intre titlurile: Stii sa cauti in Google?
Stii sa folosesti Google?
"Stiu sa caut in Google". Pă bune?
Am acasa Google, cum il folosesc?

Aceasta postare are la baza faptul ca am urmarit, o perioada, ce anume cauta lumea in Google de ajunge pe blogul meu. Si mi s-a ridicat parul maciuca. Pentru a va face o imagine cat mai exacta, va spun ca mie parul oricum imi sta tot timpul maciuca, de la mama natura.

M-am intristat pentru ca am tras concluzia ca nu toata lumea stie cum sa foloseasca Google. Nu ajunge sa deschidem internetul si pagina Google si sa tastam niste cuvinte. Daca nu vrem sa pierdem zeci de ore pana gasim ceea ce ne intereseaza, sa ne pierdem intr-un imens hatis sau, cel mai rau, sa nu gasim rezultatele dorite, cand noi stim ca nu se poate sa nu existe pe imensul internet ceea ce cautam. E adevarat. Chiar nu exista ceva ce sa nu existe pe internet, se gaseste pe net orice pe lume, orice am visat si ce nu, dar despre calitatea informatiei nu discutam aici.

Asadar: daca va spune o vecina ca este pe net o tanti, KeziMade, care are cateva tutoriale, atunci da, scrieri in campul de cautare kezimade. Veti primi drept rezultate site-ul meu, blogul meu si cateva alte site-uri pe unde mi-am mai dat cu presupusul. Posibil sa v-ajute. Dar daca doriti sa gasiti tutorialele mele, nu sa vedeti cat de adanc mi-e putzul gandirii, ca v-a zis alta vecina ca este una care are cateva tutoriale, o cheama KeziMade, atunci nu tastati simplu kezimade, ci kezimade tutoriale. Sa nu m-acuzati de narcisism, este doar un exemplu, cititi printre randuri. Ideea este ca atunci cand cautam ceva, trebuie sa fim cat mai exacti. Ca sa economisim timp. Scrieti cat mai multe cuvinte din ceea ce va intereseaza, fiti exacti, precisi si scurti. Google e o masinarie, nu stie Povesti nemuritoare.

Dar nu folositi conjunctii si prepozitii, cuvinte de legatura adica.

Caut lectii de margelit. N-are sens sa scriu lectii de margelit, ci lectii margelit, pentru ca Google oricum ignora cuvintele de legatura din orice limba, deci a le scrie e un efort inutil din partea mea. Google ia in considerare din cautarea mea doar cuvintele mari, intregi: substantive, adjective, verbe etc. si ignora articolele si celelalte particule.

Este cu schepsis la diacriticele ş, ţ, ă, î, â. Daca ceea ce cautati este in limba romana, atunci merita sa cautati si lecţii mărgelit, dar si lectii margelit. S-ar putea sa aveti suprize placute. Scriind acest text dau impresia ca-s foarte priceputa, dar de fapt nu sunt, nu stiu cum "gandesc" motoarele de cautare si nu stiu daca primesc la cautarea fara diacritice toate rezultatele, ca si cum as cauta cu, si daca primesc aceleasi rezultate, de aceea eu incerc cu ambele variante.

Verificati corectitudinea cuvintelor scrise! Daca scriu, din neatentie, cuvantul "magele", risc sa primesc drept rezultate toate site-urile unde alti cascati au scris gresit ca si mine, nu pe cele corecte, multe si bune.

Nu folositi prescurtari. Nu scrieti pt nici cu punct, nici fara, nu scrieti pentru deloc. Cand cautati liceul teoretic avram iancu, nu scrieti lic teor a iancu.

Nu folositi semne de punctuatie de nici un fel, deloc! Pentru masina ele au alt sens decat cel in care le folosim noi in scriere. O sa vedeti mai jos ce inseamna pentru calculator ghilimelele.

De departe cea mai haioasa (dar si cumva trista) poveste este ca cineva care cauta informatii despre cresterea albinelor a ajuns pe blogul meu care, imi sunteti martori, n-are nici cea mai mica legatura. Cum de? Pentru ca eu, din fantezie, am scris intr-un tutorial care se numea "Bratara Honeybee" aproximativ asa: Bzzzz, am auzit zumzet de albine si am simtit gust de miere cand am conceput acest tutorial. Va dati seama ce m-o fi injurat bietul om care-si dorea sa devina apicultor cand va fi mare? Sper sa n-ajung in iad (sau sa n-ajung pentru atata de putin), ca textul meu din tutorial era complet nevinovat, va jur! Sunt pura ca un ghiocel!

Sau: cineva care a scris in Google "o tona de nisip citi mc face" avea nevoie de informatii despre materiale de constructii, dar a ajuns pe blogul meu (era sa scriu 'blocul') datorita pardalnicului de "nisip" din "margele de nsip" :D.

Sper ca-i graitor cat de departe si de aiurea ne duce Google, daca nu-l stapanim. Omul scrisese, citez, asa: albine crestere video. Si a primit toate paginile care contineau cuvantul albine, printre care si tutorialul meu, dar care n-avea nici o legatura cu ce-l interesa pe el, si toate paginile care contineau cuvantul crestere. Adica cresterea a orice, inclusiv a parului. Absolut orice creste era in lista lui. Va dati seama cat de dezamagit a fost?

Ce-as face eu in locul lui?

1. M-as prinde ca astfel de date nu se gasesc gratuit pe net. N-o sa va vina sa credeti cat costa materialele pentru cresterea strutilor, stiu asta pentru ca am fost rugata de o cunostinta sa caut si nu am gasit aproape nimic, dar am putut sa-l informez cat l-ar costa sa afle informatiile :(. Si-atunci cum sa gasesti pe Google si inca gratuit? Banuiesc ca e acelasi lucru si la albine. Nu stiu sigur, zic. Il invidiez pentru optimismul cu care a cautat si spera sa primeasca totul de-a gata si inca intr-un filmulet explicativ :))), ca de-aia a scris si video, ca n-avea el timp de pierdut cu lectura unor texte. Video a vrut, a primit video, ca intr-adevar eu explicam bratara intr-un video. :)))) Nu-i frumos ca rad, da' nu ma pot abtine!

2. As scrie apicultura. Si-atunci clar nu as mai ajunge pe blogul lui KeziMade. As fi cat mai exacta cu putinta, as folosi termenii potriviti, as gandi analogic.

3. As folosi ghilimelele. Cand caut o fraza exacta, adica o expresie (se aplica si la lectii de margelit), scriu "crestere albine". Cu ghilimele. Sau, si mai bine "cresterea albinelor".

Care este diferenta dintre cautarea crestere albine si "crestere albine"? Una ca de la cer la pamant.
In primul caz, repet, primesc drept rezultatetele cautarii toate paginile care contin cuvantul albine, plus toate paginile care contin cuvantul crestere, adica sute. Daca cineva a scris pe un forum ca matusa lui de la Cuca Macaii fost atatcata de albine, atunci adresa acelui forum este printre rezulatate.

Iar daca folosesc ghilimele, voi primi toate site-urile care contin acea expresie, adica acelea de apicultura. E? E? Vedeti diferenta? Se aplica in absolut orice cautare.

Daca scriu times, voi primi mii de site-uri unde lumea a scris cuvantul acesta. Daca scriu the times voi primi aceleasi rezultate ca si cum as scrie times, findca Google ignora the-ul. Dar daca scriu "the times", voi putea citi articolele din ziarul The Times.

Daca scriu "nuci" voi primi mii de rezultate. Trebuie sa scriu fie "cultura nucului "sau "nucilor", fie "compozitie miez nuca", in functie de ce anume ma intereseaza.

Mai exista ceva si mai dat dracului, dar, pentru ca nu-l stapanesc, doar il mentionez: operatorii booleeni si, sau, nu. Se folosesc in cautarile in orice baze de date. "Albine not matusa muscata de la Cuca Macaii crestere not par" :)))))))). Ii rog pe cei care se pricep sa ma corecteze si sa nu rada de mine.

Sfat general: cand cautati ceva de amanunt si n-aveti timp de pierdut, folositi cu incredere optiunea "cautare avansata" a lui Google.

De cate ori nu mi-am luat eu campii cautand cusatura Peyote si primind drept rezultate date despre cactusul respectiv (caci de la un pardalnic de cactus ii vine numele) si despre drogurile care se extrag din el? Numai si numai pentru ca uitam sa scriu micul cuvant "stitch", "cusatura" (acuma, pentru ca am scris cuvintele peyote si droguri, si eu voi incurca, la randul meu, pe altii carora nu le arde de margelelala, dar nu stiu sa caute, hihihi!). Peyote e una si peyote stitch e cu totul altceva. Una-i drogu' si alta e margelitul (in fine, exista si similitudini, da' nici de asta nu ne ocupam azi, ca n-avem canapea de piele). Un singur cuvant in plus sau in minus scris in campul de cautare a lui Google (sau al oricarui alt motor e cautare, caci mai sunt, slava Domnului, destule) face diferenta! Cu peyote eram pe miriste, cu peyote stitch eram unde trebuie.

Majoritatea cautatorilor care au nimerit pe blogul meu au scris lectii de margelit. Habar nu am daca le-am fost de vreun folos sau nu. Daca ei cautau margelit in general nu prea cred, pentru ca eu ma ocup de felia de tesaturi din margele. Oricum, fara prepozitia "de".

Aici gasiti instructiunile de cautari istete, oferite chiar de Google.

Iarasi m-am intins in prea multe cuvinte, caci imi lipseste glanda sintetizarii, dar sper c-ati inteles ce-am vrut a zic, deci va urez Happy Googleing, tradus Sa cautati bine! ;)

Si, ca exercitiu, haideti sa analizam impreuna cateva cautari luate cu copy-paste din ce a scris lumea, deci 100% adevarate (nu le-am luat pe cele ok, ci le-am selectat mai ales pe cele care au facut sa mi se ridice parul maciuca) (eu o sa fiu ironica, pentru ca nu ma pot abtine, dar, repet, nu-mi dau aere de experta, ci incerc sa ajut):


kezimade - ok, avem o vecina informata

http://kezimade.blogspot.com/- nuuuuuuuuuuuuuu! daca am deja adresa completa, atunci nu mai folosesc Google, ci casuta de sus, aia unde scriu adresele de net.

impar peyote - super! Felicitari! Cautarea asta este foarte ingusta, duce exact la ce ma intereseaza, exact in limba in care vreau eu sa citesc.

modele peyote, tehnica peyote, peyote margelit sau tutoriale margelit - iarasi foarte ok toate.

margelit video - mai mult decat ok, cautare foarte precisa, de expert!

peyote cu kezimade - hahaaaaaaa, chiar ca e informata vecina, vreau din ce in ce mai mult s-o cunosc, poate nu e maritata! Dar fara "cu". E inutil.

Backstitch cu maegele - necunoscute sunt caile Googleului, chiar daca a fost scris maegele, tot s-a ajuns undeva. Eu as fi atenta la corectitudinea cuvintelor scrise, oricat de geabita as fi sau de doenica de-a afla cat mai eapid infoematia cautata.
Dar, din nou, fara "cu". Ca sa fie comicul si mai mare, cuvantul englezesc este scris fara cusur, dar cel in limba noastra.... Una peste alta, cautarea este excelenta.

www.margelit video - p-asta n-o intelesei. N-are clin, nici maneca, are cap, n-are coada. (prin coada inteleg acel .com, dot plus ceva, orice, God damn it!).

sa invatam sa margelim - Ana are mere. Trebuie sa fim mai maturi de-atat.

coliere facute manual cu ac si ata- idem. Plus abundenta de cuvinte de legatura.

tutorial bratara din margele de nisip - cam tot asa, da' un pic superior.

breslo.ro shop/banadesigns
margelit.com
breslo margele
Deci: mergem pe Breslo si acolo alegem criteriul de cautare "vanzatori" daca vrem sa ajungem in magazinul Banadesigns sau alegem "materiale" daca dorim sa cautam margele pe Breslo si nu altundeva.

margele-lectii pt incepatori - nu folosim semne de punctuatie, nu folosim prescurtari. Internetul simte cele doua cuvinte ca fiind unul singur si atunci cauta cuvantul margelelectii.

de care ata folosim la margelit - neaaaaaaaaah!

Cireasa de pe tort:
caut la cel mai mic pret cristale swarovski pt margele.

Si noi, zau! Anunta-ne cand gasesti!

Sper din suflet ca aceasta postare sa nu aiba si partea a II-a!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu