Triunghi-frunză din mărgele de nisip

Materiale necesare: seed beads Delica no 11 de la Bana Designs sau Toho treasures
Fireline sau Nymo asortat la seed beads
3 perle sau mărgele rotunde (mărimea lor depinde de mărimea aleasă pentru triunghiuri, eu am folosit perle Swarovski no 08), pentru a le coase la final.
Nivel: intermediari sau avansaţi (trebuie să aveţi cunoştinţele de bază pentru coaserea unui triunghi peyote).

Puteți deprinde metoda de coasere a triunghiului care stă la baza acestui tutorial fie din filmuleț, fie din poze.
Triunghiul poate fi și o bijuterie în sine (cercei sau medalion).

Înşirăm 3 mărgele, înnodăm cele două capete cu 2 noduri duble. Orientăm lucrarea astfel încât să coasem în sens invers acelor de ceasornic.

























Trecem încă o dată acul prin următoarea mărgică. Coasem câte două mărgele între fiecare dintre cele trei cusute anterior. Am obţinut colţurile triunghiului.
Foarte important este să menţinem o tensiune medie asupra aţei pe tot parcursul lucrului, pentru că dacă strângem prea tare aţa, triunghiul îşi va pierde forma plată.
Coasem la fiecare colţ câte două mărgele, iar laturile le coasem cu peyote normal, adăugând doar câte o mărgică pentru primul rând, două pentru cel de-al doilea, trei pentru cel de-al treilea etc.

























Atenţie la finalul fiecărui rând, când trebuie să coasem în sus, prin două mărgeluţe în loc de una, pentru a trece pe rândul următor (step up). Nu uităm ca mereu la colţuri să adăugăm câte două mărgeluţe.
Când obţinem triunghiul de mărimea dorită, suntem atenţi să avem un rând care să aibă în mijloc loc gol, nu dinţişor. Am trasat o linie portocalie pentru a marca felul în care trebuie să arate acel loc gol (raportat la una dintre primele trei mărgele cusute chiar a începutul lucrului).

























Eu m-am oprit la un triunghi cu 7 mărgele de fiecare parte a locului gol (ştirbiturii din mijloc). Atenţie: cu cât triunghiul este mai mare, cu atât vom avea nevoie de mărgele mai mari (cele trei) pentru a le coase la final.
În locul gol pomenit mai devreme, cel din mijlocul laturii triunghiului, coasem două mărgele în loc de una, pe fiecare dintre cele trei laturi (le potrivim manual astfel încât să stea colţ în colţ, în formă de V). Restul laturii se coase cu peyote normal.



Pe următorul rând coasem cu peyote normal şi atenţie că aici urmează partea tricky: când ajungem în proximitatea celor două mărgele cusute de-odată în rândul anterior nu vom coase prin două mărgeluţe niciodată! Ci înghesuim la „subsuoara” celor două încă câte o mărgică nouă, atât în stânga, cât şi în dreapta. Asta conferă lucrării dimensiunea 3D, adică face ca lucrarea să crească pe verticală. Este vorba despre o creştere în mijloc de rând. Deci vom coase aici în total 4 mărgele.














Restul rândului se coase cu peyote normal. Se repetă acest procedeu încă de două ori, pentru restul de două laturi.






















Următoarele două rânduri se cos tot aşa, înghesuind câte o mărgică la subsuoara celor două din rândul anterior, adăugând două de-odată peste cele două din rândul anterior şi restul rândului va fi cusut cu peyote normal. Nu vă faceţi probleme dacă lucrarea arată puţin dezordonat, atâta vreme cât v-aţi străduit să potriviţi cele două mărgele adăugate de-odată să stea una culcată pe cealaltă). Trebuie să avem 3 rânduri din cele două mărgele care se cos de-odată, la fiecare dintre cele trei laturi.






















Vom obţine 3 „punţi” pe verticală. Le unim între ele, cosând câte 3 mărgele între fiecare pereche. Ieşind dintr-una din mărgelele dintr-o pereche, coasem 3 mărgele noi în unghiul opus, ne întoarcem prin cea de-a doua mărgică din perechea unde suntem, adăugăm alte 3 mărgele si repetăm procedeul pentru legatea tuturor punţilor. Am obţinut cele trei frunzuliţe.























Apoi mai coasem de jur împrejur, pe toate laturile celor trei frunze, un rând de peyote, iar la vârfurile frunzelor (fostul triunghi) adăugăm doar câte o mărgică. Putem coase acest nou rând cu mărgele de altă culoare, pentru a da personalitate lucrării (eventual ele se pot asorta la cele 3 mărgele mari). Acum obţinem 3 căuşuri în care să se odihnească cele trei mărgele mari.
Coasem cele 3 mărgele mari (no 08 în cazul meu) în mijlocul ceşcuţelor create, fie legându-le de pereţii lor (foto), fie cosând o mărgică la un capăt şi cu celalalt ataşând mărgica mare de mijlocul triunghiului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu